Nothing in you is solid, fixed or separate. Everything is connected…
YOU are connection

Tekst: Maureen 

Fascie

Het lichaam is een geheel. Alles is verbonden met elkaar

De fascie is een bindweefsel dat als een dun, fijnmazig web alle structuren van het lichaam omsluit. Je zou het als het grootste orgaan dat we hebben kunnen zien. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel. Bijna 70% van de fascie bestaat uit “gebonden water“

Als de fascie ontspannen en goed voorzien van water is, kan het lichaam optimaal functioneren. De fascie zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt en over elkaar glijdt. Het faciliteert dus alle bewegingen in het lichaam.

Fascie en spanning

De fascie kan door allerlei oorzaken onder spanning komen te staan, zoals: stress, trauma, blessure, langdurige overbelasting of operatie. De fascie worden daardoor minder soepel of gaan zelfs vast zitten. Dit heeft direct gevolgen voor de doorbloeding en functioneren van het geblokkeerde gebied. Dit kan zich bijvoorbeeld kan uiten in pijn, stijfheid en zelfs een gevoel van benauwdheid als het in de borstkas plaats vindt.

Fascie gezond houden

Je kunt fascie gezond houden door vloeiend en soepel te bewegen. Daardoor vergroot je ook je lichaamssensitiviteit. Het blijkt een weefsel te zijn dat heel beïnvloedbaar is, zelfs door gedachten, positief of negatief. Zelfmassage (myofascial release) is een relatief nieuwe massagetechniek. Hierbij maak je gebruik van een speciale foam roller of een lacrosse bal.

Tijdens de Yin Yoga lessen werken we veelal met het bindweefsel (fascie). Deze lessen zijn dus bij uitstek geschikt om soepeler te worden in je bindweefsel. Bekijk onze yogalessen en maak een afspraak voor een proefles.