Carla van de Wetering

Mijn naam is Carla van de Wetering. Ik ben geboren in 1949. Nadat ik met vervroegd pensioen ben gegaan, ben ik begonnen met Hatha yogalessen in Nootdorp. Mijn man komt oorspronkelijk uit het Oosten van het land. Na 50 jaar in het Westen van het land gewoond te hebben, gaf hij te kennen weer terug te willen naar het Oosten van het land. Vanuit Nootdorp zijn we verhuisd naar Dedemsvaart. Dat het Dedemsvaart is geworden, heeft te maken met de woning waar wij naar op zoek waren. Namelijk een gelijkvloerse woning. We hebben een prachtige woning gevonden in een mooie omgeving en wonen inmiddels zeer naar onze zin.

Ik wilde weer zo snel mogelijk beginnen met yoga les en kwam via mijn vorige yogadocent, van wie ik veel had geleerd, terecht op de site van Maureen. Haar site sprak mij enorm aan en ik heb een proefles bij haar gevolgd. Zij gaf een enorm fijne en leerzame les en reeds na die eerste les, op die woensdagmorgen, had ik het gevoel nog jarenlang les van haar te willen hebben en nog veel van haar te mogen leren.

Op mijn 67ste ben ik gestart met een Yin yoga opleiding in Woerden en heb deze opleiding afgerond. Mijn motivatie was: proberen artrose te voorkomen. Ik werkte op een polikliniek Revalidatie en zag veel patiënten met diverse gewrichtsklachten, met name van de rug, heupen en knieën.

Sindsdien doe ik thuis iedere dag aan yoga, de ene dag Hatha (Yang) yoga en de andere dag Yin yoga. Maureen geeft  op de woensdagmorgen een combinatieles Yin/Yang yoga. Het zorgt voor mij voor balans in mijn leven. Mede dankzij mijn dagelijkse Yin/ Yang- yogalessen thuis en 1x per week Hatha yoga les bij mijn vorige docente en inmiddels Yin/Yang yogales bij Maureen, ben ik er sinds mijn 60ste lichamelijk  op vooruit gegaan (met name soepelheid en kracht). Nog steeds bemerk ik vooruit gang, terwijl ik had verwacht, gezien het verouderingsproces, steeds  verder lichamelijk achteruit te gaan. Hatha yoga, maar zeker  ook Yin yoga heeft daar toe bijgedragen omdat, door het stimuleren en het uitrekken van het bindweefsel, het molecuul Hyaluronzuur zijn werk doet, door de gewrichten te smeren en de huid te hydrateren.

Toen we nog in Nootdorp woonden, gaf ik in de zomermaanden aan de Dobbeplas, Hatha- en later ook Yin yogales aan de dames van de Hatha yogagroep van mijn vorige docente. 4 weken geen yogales (i.v.m. schoolvakantie) bleek voor de meesten te lang te duren. Het is een heerlijke ervaring om in de ochtend yoga buiten op het grasveld te doen.  Ik heb dit ca. 6 jaar mogen geven en beleven. De zon, de wolken, de vogels, maar uiteraard ook de insecten, de mooie (maar ook de minder mooie), het was steeds genieten van de natuur tijdens de les. Er kwam als het ware een extra dimensie bij.

Een keer per week geef ik yogales voor gevorderde leeftijd en ‘s zomers als er geen les wordt gegeven door Maureen, geef ik yogales buiten. De temperatuur dient uiteraard mee te werken, want de minimale temperatuur voor buitenyoga is voor mij 18 graden. Ook moet het droog zijn en er moet niet  te veel wind staan.

Yoga docente